Народно читалище

discussionУважаеми пожаревци,

Заповядайте на 20 март (неделя) от 10:30 часа в нашето читалище "Васил Левски 2012”, за да участвате в заключителната дискусия по проект "Предизвикателства, променящи живота", по който работим от ноември 2015год.

На срещата ще бъдат представени възможните подходи за решаване на двата проблема върху които през ноември решихме да работим заедно:

- Подобряване на инфраструктурата в Пожарево

- Възраждане на сградата на пожаревското училище

Двама представители на нашата общност – Ирина Радованова и Боряна Кантарджиева -  преминаха три обучения по "Програма за активно гражданско участие и лидерство", за да намерят възможности за работа по двете теми. На срещата Ирина и Боряна ще споделят своите знания и умения и ще обсъдим вариантите за практическото разрешаване на проблемите с механизми за активно гражданко участие.

Проект "Предизвикателства, променящи живота" е инициатива на Сдружение „Платформа АГОРА”, Българско училище за политика „Димитър Паница” в партньорство с 12 читалища от цялата страна.

Ще се радваме да се видим отново и заедно да решим, как да продължим!

Share

Скъпи пожаревци, и тази година, НЧ "Васил Левски 2012" ви кани, заедно да прекараме Часът на Земята на свещи в салона на читалището и гледайки хубав филм за нашата планета Земя. Заповядайте на 19.03.2016 от 19.00 часа на прожекцията, а след филма ще пийнем вино на свещи и ще обсъдим филма. За децата ще има прожекция в библиотеката. Какво ще гледаме за сега е тайна...

earth hourКакво е "Часът на Земята"?

Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света.

Тази година Частът на Земята е на 19 март 2016 и започва в 20:30 часа.

Очаквайте повече информация за събитията, материалите и предложения как да се включите на страницата ни. 

По време на Часът на Земята, милиони хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват. Така всички отправяме призив за по-устойчиво бъдеще.

Това е най-мащабната акции в света и започва през 2007 г. Инициативата се трансформира в глобално общество, убедено в устойчивото бъдеще на планетата. Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени.

Колкото по-голям става Часът на Земята, толкова повече излизаме извън демонстрацията на тъмно.

Какво е 60+

Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно. Ето и някои от големите емблематични победи, резултат от кампании на Частът на Земята

- Гората на Часът на Земята в Уганда - през 2013 WWF Уганда избира 27 км2 ерозирала заради обезлесяване земя и се захваща да я превърне в първата гора на Частът на Земята. Там ще се засадят 500 000 местни дървета. Standard Chartered Bank - Uganda дари 250 000 дървета, а министърът на околната среда е дарил 1000 дървета.

- След подписка, подкрепена от 250 000 руски граждани, руската Дума одобрява поправка в закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон определя правилата за извличане и транспортиране на въглеводороди и изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи. Ако се случи разлив, компанията, която държи лиценза за извличане на нефта, сега трябва да се направи пълно възстановяване на околната среда, дори и ако един от техните изпълнители е виновен. Законът също така включва мерки за координиране на действията при разлив и дава възможност на доброволци да помогнат с почистването.

- Часът на Земята 2013 в Аржентина води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара. Преди приемането на закона само 1% от крайбрежния район на Аржентина е бил защитен. Създаването на тази зона увеличава зоната, ограничаваща икономическата дейност на повече от 4%.

- През 2014 година платформата Earth Hour Blue събира средства за хиляди икономични отоплителни печки за най-бедните хора в Мадагаскар. 

- В Парагвай, Часът на Земята мобилизира подкрепа за удължаване на мораториума върху дърводобива. Така се спира обезлесяването на критично застрашени Атлантически гори поне до края на 2018 година.

-  Тайланд и Тайван въвеждат образователни програми за опазване на околната среда в училище. 

- В САЩ момичета от скаутското движение инсталират стотици хиляди енергоспестяващи крушки.

- През 2014 година в предизвикателството за градовете на Часът на Земята се включиха над 2120 града, с изключителни мерки за справяне с климатичните промени.

Източник на пояснителния текст: wwf

 

Share

 DSC0721Здравейте приятели и жители на село Пожарево. За поредна година предстои организaция по събитието на Народно читалище "Васил Левски 2012" за Сирни заговезни. Тази година то е част от поредицата събития към проект "ПК 2229 или Пожарево?", който спечелихме към Фонд "Култура" на МК по програма "Автентичен фолклор", като кадри, заснети по време на събитието ще станат част от краткия филм за автентичния фолклор на Пожарево. Ще се съберем на центъра на Пожарево в 18.30 на 13 март 2016 година , за да стъкнем големия огън, който по- късно да прескачаме за здраве. Ансамбъл "Огин" са ни подготвили огнен танц, който ще предвещае запалването на традиционния огън в 19.00 часа. След това ще въртим традиционни оратняци от слама и ще викаме "Ората копата" с пълно гърло. Ще прогоним злите сили от селото, а който ерген си е харесал мома ще си я поиска...:) Ще си поискаме прошка едни на други, ще си я дадем и ще продължим напред с чисти души...Ще пием и малко вино. Децата ще се "комкат" с яйце за здраве.
Ние ще се постараем да подготвим известно количество оратняци за въртене, но ще бъде супер ако  си носите. Ще се радваме и ако към 18.00 часа дойдат доброволци, за да спомогнат организацията или просто да правят компания...

За текуща информация за събитието ТУК.

Share

bg flagНа 27.02.2016г. /събота/ от 10.30 часа в салона на читалището ще се проведе "Работилница по случай Трети март и Баба Марта“.  Мероприятието се организира в рамките на "Кръжок за организиране разнообразни занимания за деца" към НЧ "Васил Левски - 2012г." с. Пожарево и съвместно с Елена Костова от Ферма "Слънце" Пожарево и Ирина Радованова.
Работилницата ще протече в два етапа. В първи етап, децата ще обработят дърво във формата на картата на България и ще се запознаят с дейността на български революционери. Ще научат какво се случило на трети март.
Във втория етап, ще изработят мартеници, заедно с Боряна, Ирина и Елена..
Така децата ще имат възможност в процеса на работа и забавление, да придобият различни познания и умения и да създадат нещо със своите ръчички.

Share

Уважаеми, приятели на Пожарево и пожаревци, НЧ „Васил Левски 2012”, организира за Вас, посещение на ХХV Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва 2016″, в град Перник, на 30.01.2016 година. За нас е важно да се организират предимно деца и младежи от селото, за да се запознаят и видят нещо традиционно от нашия регион, но това не означава, че нямаме места и за възрастни.

 surva

Отпътуването ще бъде в 09.30 часа от центъра на село Пожарево, като сборния пункт за връщането ще бъде на уговорено място в Перник и тръгването обратно към Пожарево ще бъде в 15.30 часа. Читалището не може да носи отговорност за деца или възрастни по време на пребиваването там. Наше изискване е на всеки три деца да има по един възрастен, който да отговаря за тях. 
Автобуса, с който ще разполагаме е с 34 места, за това молим до 26.01.2016 година всички желаещи да се запишат или в читалището при секретаря Боряна –тел. за връзка: 0898708673, или на телефон 0887304562 – Горица. Можете да ни пишете и на лични съобщения във фейсбук. На Вашето внимание, предоставяме програмата на фестивала за 30.01.2016 година.

30 януари ХХV Международен фестивал на маскарадните игри “Сурва 2016″
10,00 ч. – 17,00 ч. – Централна градска част
Състезателни фестивални дефилета
10,30 ч. – 18,00 ч. – Общински младежки дом
“Мечкарница” – работилница за маски
11,00 ч. – пред Общински младежки дом
“Вкусно по нашенски” – кулинарни демонстрации и дегустации на традиционни зимни ястия
11,00 ч. – 16,00 ч. – Обединен детски комплекс
“Лицата на Сурва“ – детско творческо ателие
11,00 ч. – 15,00 ч. – пред Общински младежки дом
“Да бъдеш сурвакар” – фото ателие
12,00 ч. – 14,00 ч. – пред Двореца на културата
“Сурвакарска среща” – детска фолклорна програма
14,00 ч. – 17,00 ч. – пред Двореца на културата
Представяне на чуждестранните групи на втора сцена
16,00 ч. – Второ фоайе, Дворец на културата
“50 години “Сурва” – фотографска изложба
18,00 ч. – Сурвакарско село
“Хайде на хорото” – фолклорна програма с участието на Георги Гьолски

Share